Feest van de Heistenaar levert 20.000 euro op voor AED-toestellen

maa 15 Apr
© RTV

Het Feest van de Heistenaar, ondertussen van september geleden, heeft net geen 20.000 euro opgeleverd voor het goede doel 'Hart voor Heist'. Met dat budget wil de gemeente nieuwe AED-toestellen kopen en opleidingsmomenten organiseren voor verschillende Heistse verenigingen. Omdat het feest zo'n groot succes was, wijzigt er voor de editie van komende september weinig.

De eerste minuten bij een hartstilstand zijn van levensbelang. Een AED-toestel (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat bij een hartstilstand gebruikt wordt. Het is van levensbelang om in de gemeente voldoende AED-toestellen te hebben. Verenigingen, scholen en parochiezalen wil de gemeente Heist-o/d-Berg helpen om de aankoop van AED-toestellen subsidiëren. Daarnaast wil ze ook vorming over reanimatie en EHBO voor inwoners organiseren.

Nieuw reglement en opleiding

Om dat mogelijk te maken, wordt in mei een nieuw subsidiereglement ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Dat reglement voorziet de ondersteuning van de aankoop van een vast AED-toestel en dat voor een maximumbedrag van 1.500 euro. Het reglement zal helpen om meer AED-toestellen in Heist o/d Berg te plaatsen. Belangrijk is dat de toestellen zoveel mogelijk centraal gelegen en goed zichtbaar zijn voor de buurtbewoners. Maar het stopt niet bij de aankoop alleen. In het najaar komen er in alle deelgemeenten vormingen voor de inwoners.

Van de opbrengst van het "Feest van de Heistenaar" zal burgemeester Jan Moons bijna 20.000 euro ter beschikking stellen om van Heist-op-den-Berg een hartveilige gemeente te maken.