Bijna 200 mensen vragen premie voor asbest aan in Rivierenland

woe 5 Jun
asbest ovam.jpg
© RTV

In regio Rivierenland hebben al bijna 200 mensen gebruik gemaakt van de premie van OVAM voor het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest in leidingsisolatie of vloerbedekking. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij draagt de helft van de kosten, goed voor een gemiddeld bedrag van ongeveer 2000 euro. OVAM werkt daarvoor samen met intercommunales IOK en IGEMO. In Mechelen stond vandaag zo'n asbestverwijdering op het programma.

Bouwbedrijf Mourik neemt ons mee naar de kelder van een woning aan de Koningin Astridlaan in Mechelen. Iedereen heeft speciale veiligheidsuitrusting aan, ook de kelder zelf is hermetisch afgesloten. De firma verwijdert hier vandaag zogenoemde niet-hechtgebonden asbest in leidingisolatie.

Niet-hechtgebonden asbest zijn asbestvezels die niet met een bindmiddel zijn gemaakt dus die eigenlijk echt los zitten. De vezels zitten echt los, kunnen gemakkelijk vrijkomen in de omgeving. En het zijn die vezels die het net zo gevaarlijk maken voor inademing, waar je ziek van kan worden.

Premie

Sinds anderhalf jaar kunnen inwoners van de regio's Rivierenland en Kempen voor de verwijdering van dat type asbest rekenen op een premie van OVAM, de maatschappij dekt de helft van de kosten. In regio Rivierenland vroegen bijvoorbeeld al bijna 200 mensen een premie aan. Een gemiddelde asbestverwijdering kost makkelijk tussen de 3 a 4000 euro.