Zwaveldioxide komt vrij bij zinkbedrijf Nyrstar: situatie snel onder controle

zat 17 Feb
© archief RTV

Bij zinkbedrijf Nyrstar in Balen is er donderdag korte tijd zwaveldioxide vrijgekomen. Dat meldt het bedrijf zelf. De situatie was snel onder controle. De brandweer kwam wel ter plaatse om metingen te doen en waren er geen afwijkende resultaten meer. Maar sommige fietsers die langs het kanaal en het bedrijf passeerden, spreken toch van irritatie aan de ogen en luchtwegen.

"Tijdens een reguliere en geplande herstart van onze roostoven op donderdagmiddag 15 februari, leidde een combinatie van factoren ertoe dat er een korte emissie van zwaveldioxide is geweest. De herstart is onmiddellijk gestopt, de oorzaken onderzocht en er worden acties gedefinieerd om verdere overlast te voorkomen," klinkt het bij de communicatie van het bedrijf in Balen-Wezel.

Geen afwijkingen bij metingen

De directie betreurt de afwijking van de normale activiteiten en benadrukt dat de zinksmelter werkt in overeenstemming met strikte voorwaarden die zijn vastgelegd in regelgeving, milieuwetgeving en vergunningen. Wat het lek precies heeft veroorzaakt, wordt niet gecommuniceerd.

Burgemeester van Balen Johan Leysen (CD&V) is op de hoogte van het korte incident. "Toen de meetploeg van de brandweer ter plaatse was, werden er blijkbaar geen afwijkingen meer gemeten," stelt hij gerust. "Het kan natuurlijk wel dat er voordien kortstondig stoffen die irritatie opwekken, buiten of op het fabrieksterrein werden waargenomen. Maar die kunnen snel verdunnen en zo weer verdwijnen."