Zaak rond fraude met paardenvlees doorverwezen naar correctionele rechtbank

vrij 1 Mar
© archief RTV

Het parket van Antwerpen heeft een zaak rond grootschalige fraude met paardenvlees doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Daarbij werden huiszoekingen gedaan in een woning in Berlaar en maneges in Arendonk en Duffel.

Vijf betrokkenen zouden gesjoemeld hebben met documenten van dieren, waardoor ze illegaal in de voedselketen terechtkwamen. Het gaat over 'omkatten' van de dieren: de paarden worden aangekocht bij particulieren en door geknoei met registratie-chips zijn die in de voedselketen terechtgekomen. De betrokkenen konden daarmee grof geld verdienen.

Naast sterk verwaarloosde paarden, die in een plas bloed werden gevonden, werden ook hybride 'zezels' aangetroffen in een van de locaties. Dat is een kruising tussen een zebra en een ezel.

"Dan spreken we echt over mensen die op een georganiseerde wijze bezig waren om te sjoemelen met de registratie, met de chips van paarden en dat heeft natuurlijk wel kwalijke gevolgen. Enerzijds is er een heel aspect van dierenleed aan, maar anderzijds zijn er ook mogelijk kwalijke gevolgen voor de voedselveiligheid."

- Krisof Aerts, parket Antwerpen

De vijf betrokkenen riskeren elk een celstraf van tien jaar.