Woonboog buiten vervolging gesteld in onderzoek naar gasexplosie Turnhout

woe 19 Jun
de ravage na de gasontploffing in Turnhout was groot
© archief RTV

De raadkamer heeft beslist dat woonmaatschappij Woonboog, het vroegere De Ark, niet vervolgd wordt na de gasexplosie in Turnhout van oudjaar 2021. Vier andere betrokkenen zijn wél doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Woonboog stelt zich wel burgerlijke partij, voor de schade die het geleden heeft.

Oudejaarsdag 2021: Turnhout wordt opgeschrikt door een zware gasexplosie in een appartementsgebouw aan de Boerenkrijglaan. Vier bewoners komen om het leven, de schade is enorm. Onderzoek wijst uit dat een slecht aangesloten gasfornuis de oorzaak is.

Vorige week kwam de zaak voor de raadkamer. Vier betrokken partijen worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank: elektroketen Vandenborre en ook de Georgische onderaannemers die door Vandenborre werden aangesteld om het fornuis te installeren.

Maar De Woonboog gaat dus vrijuit, sterker nog. Het heeft zich burgerlijke partij gesteld om de schade die het geleden heeft te compenseren. De advocaat van de Woonboog benadrukt dat er een heel grote verantwoordelijk ligt bij de elektroketen Vandenborre die volgens hem te weinig of niet had geïnvesteerd in opleiding van de betrokken installateur en zijn werknemers.

Vandenborre laat via zijn advocaat weten geen hoger beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de raadkamer. Zij verschijnen dus mee voor de correctionele rechtbank. Wanneer de zaak wordt behandeld, is nog niet duidelijk.