Twee jaar oorlog in Oekraïne: Rode Kruis doet oproep voor extra hulpmiddelen

woe 21 Feb
© Archief RTV

Twee jaar na de start van de oorlog in hun land, hebben de Oekraïners onze financiële hulp nog altijd broodnodig, zowel ginder als hier. Dat zegt het Rode Kruis dat humanitaire hulp biedt aan de bevolking en de soldaten aan het front.

Het Rode Kruis baat o.a. het Nooddorp voor Oekraïnse vluchtelingen uit in Mechelen uit. De toevloed aan vluchtelingen is de jongste maanden kleiner, maar in het nooddorp wonen nog altijd zo'n 400 Oekraïners.

Het gaat om een heel divers publiek van vooral vrouwen en kinderen. Ze worden er zo goed mogelijk opgevangen en krijgen op alle vlakke ondersteuning om hun leven hier aangenamer te maken. Daarbij horen ook heel wat ontspanningsmogelijkheden.

Adjunct directeur Koen Van Looy en 2 medewerkers. In totaal houden 51 medewerkers het centrum draaiende.

Aanvankelijk werd gedacht dat er maar voor enkele maanden opvang zou zijn. Maar nu is het duidelijk dat de oorlog nog wel eens lang zou kunnen duren. En daarom zijn er ook andere zorgen, zoals het mentaal welzijn.

De 51 medewerkers doen er alles aan om de bewoners zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen. Maar daarvoor zijn ook heel wat middelen nodig. Het Rode Kruis doet daarom een oproep voor extra donaties, zowel hulpmiddelen als financiële bijdragen.