Stad Turnhout en burgercoöperatie Campina Energie gaan dit jaar in totaal 2.117 zonnepanelen installeren op vier stedelijke gebouwen. Dit project past in de klimaatambitie van de stad: 47% CO₂-reductie tegen 2030 (t.o.v. 2005) en een klimaatneutrale en klimaatrobuuste stad tegen 2050.
Turnhout legt 2.117 zonnepanelen: burgers investeren mee in duurzame toekomst

Het project 'Zonnepanelen op grote daken' is een concrete uitwerking van de samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Turnhout en Campina Energie. Het draagt bij aan de doelstelling minstens 40% lokale, hernieuwbare stroom tegen 2030 realiseren. Momenteel is dat in Turnhout 30%.
Grote daken
De volgende jaren willen Stad Turnhout en Campina Energie zoveel mogelijk dakcapaciteit benutten, vooral op grote daken. Dé uitdaging daarbij is om dat slim te koppelen aan voldoende directe stroomafname, zodat het maximale uit elke installatie kan gehaald worden.
Concreet worden dit jaar zonnepanelen gelegd op twee gebouwen van de stadsdiensten aan de Everdongenlaan, het Paul Janssen-gebouw op Campus Blairon en het nieuwe sportcomplex. In totaal gaat het om 2.117 panelen, 840 MWh per jaar aan lokaal opgewekte zonne-energie en een jaarlijkse besparing van 128,5 ton CO₂-uitstoot.
Samen investeren
Dankzij Campina Energie kunnen burgers rechtstreeks mee investeren in deze zonne-installatie van bijna 1 megawatt. Voor dit project wordt 450.000 euro opgehaald bij inwoners van Turnhout en de ruime Kempen. Mee investeren kan op een eenvoudige en toegankelijke manier: door één of meerdere aandelen te kopen van deze Kempische burgercoöperatie. Dit kan al vanaf 50 euro per aandeel. Wie dat doet, wordt ook mee-eigenaar van de energietransitie in eigen regio.
Hannes Anaf, burgemeester en bevoegd voor Klimaat, Duurzaamheid en Energie, benadrukte hoe trots hij is op de sterke tandem tussen Stad Turnhout en Campina Energie: “We zijn er trots op dat we met dit project niet alleen hernieuwbare energie opwekken op het patrimonium van de stad, maar ook onze burgers mee laten investeren en genieten van de opbrengsten. Zo maken we de energietransitie echt van en voor iedereen.”