Politie nuanceert onveiligheidsgevoel in Geel: "Gevoel strookt niet met cijfers"

din 16 Apr
© Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout

Het aantal drugsgerelateerde feiten en intrafamiliaal geweld is vorig jaar lichtjes gestegen in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. Toch liggen de jaarcijfers over het algemeen lager dan enkele jaren geleden.

Onlangs bleek uit de stadsmonitor nog dat het onveiligheidsgevoel groot is in Geel, de feitelijke vaststellingen vallen dus nog goed mee zegt Dirk Van Aerschot, korpschef van de zone. Alles is volgens hem te wijden aan wat er op sociale en in de traditionele media verteld wordt.

Begin maart raakt een vrouw in een woning aan de Pas in Geel nog zwaargewond na intrafamiliaal geweld. Vorig jaar worden daarvoor maar liefst 378 pv's opgesteld, een stijging van 36 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Daarnaast is er ook een stijging van het aantal drugsgerelateerde feiten, almaar meer wordt er gedeald op straat, zichtbaar voor iedereen. Dat draagt wel bij tot het onveiligheidsgevoel in de stad. Uit de recente stadsmonitor blijkt dat meer dan 1 op 10 zich onveilig voelt in Geel. Toch vallen de criminaliteitscijfers over het algemeen goed mee, als je naar de absolute cijfers kijkt is het nog nooit zo veilig geweest in Geel.

Veel valt volgens Van Aerschot te wijten aan de kracht van de sociale media. Toch deelt de zone zelf ook arrestaties of criminele feiten via Facebook. Op 29 april wil de politie, samen met het parket, de cijfers toelichten tijdens een infoavond om te werken aan dat onveiligheidsgevoel.