Parcours van de Dodentocht wordt sterk gewijzigd

don 23 mei
dodentocht bornem

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus wandelen of lopen ruim 13.000 deelnemers mee in de 55ste editie van de 100km Dodentocht. De doorwinterde deelnemers zullen vanaf dit jaar een totaal ander parcours afleggen. Slechts 30 procent van de route blijft hetzelfde tegenover vorig jaar.

Zo worden onder meer passages in Kalfort en Breendonk (Puurs-Sint-Amands), Steenhuffel (Londerzeel) en Opdorp (Buggenhout) geschrapt. De route van de Dodentocht ondergaat ieder jaar wel enkele wijzigingen, onder meer door wegenwerken die op het parcours worden uitgevoerd.

Vorig jaar was het een natte editie van de Dodentocht

Nu wil de organisatie meer rekening houden met de verkeersveiligheid. Sommige straatjes zijn te smal om de grote toevloed van deelnemers aan te kunnen. De startzone verandert niet: alle lopers en wandelaars vertrekken nog steeds aan Breeven, om via een lus langs de abdij van Bornem het parcours te vervolgen.

Deelnemers kunnen tijdens komende editie niet meer zeggen dat het einde in zicht is wanneer ze opnieuw in Sint-Amands aankomen. Vorige jaren lag de passage in het kerkdorp op 90 kilometer, nu al op 77 kilometer. Nog meer dan 20 kilometer te gaan dus. Nadien loopt het parcours nog langs het fort van Liezele en het centrum van Oppuurs en Branst. De laatste kilometers én de finish zijn dan weer wel behouden. Eens de deelnemers opnieuw in het centrum van Bornem zijn aangekomen, kunnen ze vol trots zeggen dat ze de Dodentocht hebben doorstaan.