De zomerse temperaturen van de voorbije dagen zorgen niet alleen voor zonnige taferelen, maar brengen ook een jaarlijkse hinderlijk fenomeen met zich mee: blauwalg. De bacterie duikt in Vlaanderen steeds vaker op, en ook in onze regio is het opnieuw raak.
Opgepast: blauwalgen duiken weer op in Kempense wateren
Het wordt stilaan een traditie tijdens de zomervakantie, maar deze week zijn er opnieuw blauwalgen aangetroffen op het kanaal Bocholt-Herentals, ook gekend als een van de Kempische Kanalen. De Vlaamse Waterweg heeft daarom een zone afgebakend van Bocholt tot sas 7 nabij de Retieseweg in Geel. Het betreft dus ook het kanaal op het grondgebied van Retie en Mol. In die zone geldt een verbod op watercaptatie, zwemmen, jet- en waterskiën. Andere vormen van recreatie, zoals kajakken of varen, zijn in principe nog wel toegestaan.
Ook de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft meldingen van blauwalg binnengekregen op drie zwemvijvers in de Kempen. In Merksplas gaat het om de zwemvijver aan de Molenzijdse Heide, in Westerlo is er sprake van blauwalg in Hof van Eeden, en ook in Herentals geldt een zwemverbod voor de vijver bij Sport Vlaanderen.
Wat is blauwalg en waarom is het gevaarlijk?
Blauwalg is geen echte alg, maar een bacterie die bij warm en stilstaand water snel kan toenemen. Door het warme en droge weer duiken blauwalgen ook steeds vroeger op in het seizoen, vaak al in juni of juli. De bacterie produceert stoffen die giftig kunnen zijn voor mensen, huisdieren en vissen.
Zwemmen in besmet water kan leiden tot huidirritatie, maag- en darmklachten, of zelfs ademhalingsproblemen. Bij huisdieren die van het water drinken of erin zwemmen, kunnen de gevolgen nog ernstiger zijn. Daarom gelden er bij vaststelling meestal onmiddellijke zwemverboden en adviezen tot voorzichtigheid bij andere vormen van recreatie.
Wie toch contact heeft gehad met besmet water, wordt aangeraden zich goed te wassen en bij klachten een arts te raadplegen.