"Onze wegen worden niet veiliger in weekendnachten"

zon 3 Mar
alcohol drugs
© RTV

Onze wegen worden niet veiliger in weekendnachten. Dat is de conclusie van provinciegouverneur Cathy Berx, na 30 jaar WODCA-controles. WODCA staat voor 'Weekendongevallen door controles aanpakken'. In de Kempen steeg het aantal weekendongevallen vorig jaar met 30 procent, tot 106 ongevallen, waarbij alles samen 1 dode en 6 zwaargewonden vielen. In het Rivierenland daalde het aantal ongevallen dan wel. Maar ook daar bleef de tol hoog, met 1 dode en 12 zwaargewonden.

2023 begon met een dodelijk weekendongeval in Sint-Katelijne-Waver en sloot af met een dode in het verkeer in Beerse in het laatste weekend van het jaar. Twee doden te veel, maar het zijn er zowel in de Kempen als in het Rivierenland één minder dan het jaar voordien. En ook het aantal zwaargewonden daalde in beide regio's even veel. 5 minder dan in 2022.

2023 sloten we af met een dodelijk weekendongeval in Beerse. (Foto: GVA)

Maar dat betekent dus niet dat het veiliger is geworden. Want alles samen steeg het aantal weekendongevallen wel. En dus blijven alcohol-, drugs- en snelheidscontroles nodig om te zorgen dat bestuurders veiliger rijden, zegt gouverneur Carthy Berx.

Het aantal bestuurders dat dronken achter het stuur zat, daalde wel met een halve procent. 2,6 procent van de gecontroleerde bestuurders blies positief. Maar het aantal snelheidsovertredingen steeg wel met 40%. En ook het aantal bestuurders dat betrapt wordt op druggebruik is hoog. 35% van de bestuurders die een speekseltest moest doen, had effectief drugs gebruikt.

De politiediensten in onze provincie zullen dan ook blijven doorgaan met de controles.

alcohol drugs