Natuurspektakel in Oppuurs: bijna 30 zwaluwnesten aan gevel van huis

din 11 Jun
zwaluwen oppuurs compilatie
© RTV

Een woning in Oppuurs valt de laatste tijd wel op. Een bijzonder natuurfenomeen is er aan de gang. Zwaluwen hebben er maar liefst bijna 30 nesten gemaakt. Het is er een aan- en afvliegen van de vogelsoort.

Volgens Roger, de bewoner, zijn het er nog nooit zo veel geweest. Roger koestert zijn gasten en denkt er niet aan om de nesten weg te halen. Al zorgen de diertjes ook voor behoorlijk wat vuiligheid.

Al enkele jaren trekken de huiszwaluwen terug naar een woning in Oppuurs. Aan de Lippeloseweg hebben de trekvogels vooraan aan de gevel 27 nesten gemaakt. Achteraan de woning hangen er nog eens twee.

De vogels vinden het daar fijn om te vertoeven want onder de witte dakrand is het een aan- en afvliegen van de huiszwaluwen. Een spektakel dat voorbijgangers kan bekoren.

De huiszwaluw bouwt oorspronkelijk van klei en zand een komvormig nest tegen rotswanden. Maar huizen van baksteen en beton voldoen ook prima. Huiszwaluwen eten enorme hoeveelheden muggen en andere vliegende insecten, die in volle vlucht worden gevangen. Ze overwinteren in Afrika.