Mechelen na verwoestende windhoos: tiental gezinnen tijdelijk dakloos, enorme schade maar gelukkig amper gewonden

din 9 Jul
zware storm mechelen heffen leest
© RTV

De storm en vooral de wind hebben voor een ravage gezorgd in Mechelen en de deelgemeenten. In Heffen is de kerktoren ingestort. Omgewaaide bomen en hoogspanningsmasten zorgden her en dek voor schade aan huizen maar ook aan wegen. In een andere deelgemeente, in Leest, vloog het dak van de chirolokalen. Tiental gezinnen zijn tijdelijk dakloos. De brandweerzone kreeg 400 (!) oproepen voor schade.

Het dak van de chiro in Leest vloog plots weg en kwam op het kerkhof ernaast terecht. Dat zorgde dan weer voor schade aan enkele grafzerken. Maar gelukkig raakte er niemand gewond en bleef het bij materiële schade.

De kerk in Heffen is er nog erger aan toe. Die zal woensdagochtend al meteen door een externe firma geconserveerd worden om verdere schade te voorkomen en de stad liet ook al weten dat er dan een restauratie volgt, want het gaat om een historische kerk.

Gemeentelijke fase afgekondigd

Rond 19u15 kondigde Bart Somers de gemeentelijke fase van het rampenplan af. De hulpdiensten zijn meteen gaan samenzitten om een overzicht te krijgen van de schade. "We hebben intussen meer dan 400 oproepen (tot 23u dinsdagavond) gekregen bij de brandweerzone Rivierenland", zei Somers.

"Er is schade aan de kerk in Heffen, vijf hoogspanningspylonen (zie foto's onder) zijn afgeknakt en er zijn tientallen bomen op de weg terecht gekomen. Op heel wat plaatsen is er ook schade aan daken, onder meer bij de chiro van Leest. We vragen begrip en geduld te hebben," zegt de burgemeester.

"Onze hulpdiensten doen hun en best en krijgen steun van de uitvoeringsdiensten van de stad. Die zijn allemaal terug aan het werk gegaan."

Infopunt

In Leest is er in de loop van de avond een infopunt ingericht voor de inwoners. En ook morgen (woensdag) zullen de dorpshuizen van Leest, Heffen en Hombeek bemand zijn om mensen te helpen met onder meer de verzekering. Ook voor de landbouwers die teeltschade hebben geleden, wil de stad snel de nodige ondersteuning voorzien.

"Dit moet erkend worden als een ramp. Ik ben 60 jaar en dit hebben ik en onze hulpdiensten nog nooit gezien," zei Bart Somers nog.

Bij het onweer met windhoos zijn als bij wonder dus amper gewonden gevallen. "Eén vrouw raakte wel gekneld tussen een betonblok met haar been, vermoedelijk toen dat omhoog kwam door een ontwortelde boom, maar ze is er niet erg aan toe," klinkt het.

Een tiental gezinnen kan door de schade aan hun woning wel niet naar huis vanavond en vannacht. Zij werden opgevangenin hotels in Mechelen.