Mechelen houdt crisisoverleg: stad biedt hulp waar mogelijk

woe 10 Jul
Crisisvergadering storm Mechelen
© RTV

De Mechelse burgemeester Bart Somers spreekt van een nooit geziene ramp. Dinsdag zou er in enkele uren tijd 300 liter water gevallen zijn. Dat ging gepaard met enorme windstoten. Er zouden zo’n 200 bomen omgewaaid zijn en zo’n 50 woningen liepen schade op. De hulpdiensten en de stad waren gisteren en vandaag samen met zo'n 500 mensen op de baan om de schade op te meten en herstellingen uit te voeren.

De eerste prioriteit van de stad gaat naar de 9 omgevallen hoogspanningsmasten. Netbeheerder Elia stelt alles in het werk om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Maar het is een heel secuur werk dat met de nodige voorzichtigheid moet worden aangepakt. De 10 gezinnen die hierdoor hun woning moesten verlaten, kunnen de eerstvolgende dagen nog niet terug naar huis. 3 gezinnen hebben opvang gevraagd aan de stad. 7 gezinnen vonden zelf onderdak bij familie of vrienden.

Crisisvergadering storm Mechelen

Teeltschade landbouwers

De stad ging vanmorgen al in overleg met de landbouwers. Aan de Vlaamse Overheid zal gevraagd worden om dit te erkennen als ramp. Want ook de landbouwers hebben veel teeltschade. Burgemeester Somers benadrukt dat het belangrijk is om dit nauwkeurig op te lijsten zodat ook de landbouwers hun schade kunnen aangeven bij het rampenfonds. De stad zal hen zoveel mogelijk bijstaan bij opruimingswerken en bij de afhandeling van de administratie.

Afval

IVAREM opent op donderdag 11 juli uitzonderlijk het recyclagepark van Mechelen-Noord. Mechelaars die veel schadeafval hebben, kunnen hier terecht. In de dorpen Leest, Heffen en Hombeek worden extra containers voor groenafval geplaatst.

Parken

Alle parken in Mechelen zijn vandaag terug open voor het publiek. Alleen het Vrijbroekpark en Papenhof blijven nog dicht. Daar is nog te veel gevaar voor vallende takken en bomen. Er wordt nog gekeken of het festival Parkpop donderdagavond in de Kruidtuin kan doorgaan. Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag stond daar een optreden van Johan Verminnen gepland.

Infopunten

De inwoners van Heffen, Leest en Hombeek kunnen vandaag nog terecht in de infopunten van de stad in de dorpshuizen. Vanaf morgen wordt dat gecentraliseerd in zaal De Kettinghe in Heffen. Alle inwoners van Mechelen die vragen hebben i.v.m. de storm kunnen ook terecht op het noodnummer 0800 20 800.