Jaarcijfers politie Lier: minder inbraken, meer drugslabo's

vrij 19 Apr
© RTV

De politie van Lier heeft haar jaarverslag van 2023 voorgesteld. Daaruit blijkt dat de criminaliteitscijfers lichtjes gestegen zijn. Volgens de politie komt dat vooral omdat er meer geïnvesteerd is in middelen en personeel. Daardoor kan er meer gecontroleerd worden en dus ook meer vastgesteld worden.

Vooral vandalisme, fiets- en winkeldiefstallen zorgen voor een stijging. De meeste fietsdiefstallen vinden plaats binnen de Ring, vooral in de omgeving van het station. Een stijging in het aantal winkeldiefstallen komt, volgens de politie, omdat er meer diefstallen geregistreerd worden. Winkelketens zetten meer en meer in op beveiliging en uitbaters vatten zelf ook meer dieven.

Intra-familiaal geweld gestegen

Ook opvallend is dat er meer intra-familiaal geweld is vastgesteld. Ook in andere politiezones merkt politie Lier een toename. Door de verhoogde aandacht voor intra-familiaal geweld kan de aangiftebereidheid gestegen zijn, waardoor de cijfers nu hoger liggen.

Recordaantal opgerolde drugslabo's

Nog nooit werden zoveel plantages als drugslabo's opgerold in vijf jaar tijd. Een nieuw opgericht team werkt intensief op drugsproblematiek. Daarnaast zetten de recherche, interventieploegen en het fietsteam hier extra op in.

Aantal inbraken gedaald

Het aantal inbraken daalt dan weer de laatste tien jaar. In 2023 stelde de politie 119 inbraken vast. Dat is 19% minder dan in 2022. In 2013 waren het nog 274 inbraken, een daling van 57% in vergelijking met 2023. Ook werd met 23 verdachten een recordaantal opgepakt.

Cybercrime

Cybermisdrijven blijft een van de meest voorkomende misdrijven in Lier. Vorig jaar maakte criminelen 638.034 euro buit. Al denkt de politie dat het cijfer nog hoger ligt, maar dat niet alle feiten aangegeven worden. Helpdeskfraude of valse bankmedewerkers die aan huis komen, zijn enkele voorbeelden van veelvoorkomende cybercriminaliteit.

Achter het stuur

In 2023 werd er meer drugs in het verkeer vastgesteld dan in 2022. Toen ging het over 25 feiten, vorig jaar over 42 feiten. Ook is er een stijging in het aantal inbreuken van GSM-gebruik achter het stuur. Vorig jaar zijn 375 bestuurders betrapt, in 2022 224 bestuurders.