Gedenkplaat voor Balense verzetsstrijdster Adeleine Hus en haar ouders

woe 12 Jun
gedenkplaat Adeleine Hus Balen
© RTV

Aan het station van Balen is een gedenkplaat onthuld voor verzetsstrijdster Adeleine Hus en haar ouders Jan Hus en Julia Van Genechten. In het Oud Gemeentehuis loopt ook een expo over de Balense politieke gevangenen.

De Balense verzetsstrijdster Adeleine Hus en haar ouders Jan Hus en Julia Van Genechten werden in WO II gedeporteerd naar de Duitse concentratiekampen. Alleen Adeleine keerde terug naar Balen. Zij werd na haar gevangenschap en een kort herstel in Zweden gerepatrieerd naar België. Op 12 juni 1945 werd ze in Balen opnieuw herenigd met haar echtgenoot Maurice Jansen en hun 3 zonen Paul, Jan en Jacques.

Haar ouders overleefden de gruwel van deze kampen niet en stierven als politieke gevangenen in Helmstedt-Beendorf en Ravensbrück in Duitsland.

onthulling gedenkplaat adeleine hus balen

Ter ere van Adeleine en haar ouders is nu, 79 jaar later, een gedenkplaat ingehuldigd aan het station van Balen, in de directe omgeving van hun voormalige woonplaats.

Expo Politieke Gevangenen

Tegelijkertijd loopt in het Oud Gemeentehuis aan de Vaartstraat 29 een kleine expo over de Balense politieke gevangenen in WO II.

Het gaat om tientallen Balenaren en Olmenaren die door de Duitse politiediensten opgepakt en opgesloten werden als Politieke Gevangenen. Een handvol daarvan keerde in 1945 totaal verzwakt terug uit hechtenis. Maar 11 personen, waaronder de ouders van Adeleine Hus, overleefden de ontberingen in de Duitse gevangenissen en concentratiekampen niet.

De expo is te bezoeken op zaterdag 15 en zondag 16 juni van 10 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.