De kersen die vandaag geplukt worden, liggen morgen al in de winkel. Plukken gebeurt hier dagelijks en ook soort per soort. Wanneer welke soort van de bomen wordt gehaald, heeft te maken met een goede timing. "Wij hebben 16 verschillende soorten staan, die hebben allemaal hun ideale rijpingsmoment. De ene soort is klaar, twee dagen later is de volgende variëteit klaar, en dan de volgende, en de volgende. Zo kunnen wij zes weken in totaal overbruggen om de kers op het juiste moment te plukken, wanneer ze op het toppunt van de smaak zijn."
Roes zet voor de kersenpluk 18 seizoensarbeiders in. Zij plukken het fruit, verzamelen het in verschillende bakken en brengen het naar de sorteerruimte. Daar wordt elke kers nog eens handmatig nagekeken. Arbeidsintensief, maar een bewuste keuze. "Je proeft het verschil, want bij machinaal sorteren raken de kersen gekwetst. Bij ons wordt alles handmatig gesorteerd. Dus elke kers wordt met de hand geplukt, maar ook nog eens met de hand nagekeken," zeggen de telers. Dat het daardoor langer duurt, nemen ze er graag bij.
En je kan ook zelf een trosje plukken, want de teler organiseert Kersenplukdagen begin juli.