Na zes jaar van intensief verzet heeft de gemeenschap van Geel-Stelen een belangrijke overwinning behaald: de Vlaamse overheid heeft de omgevingsvergunning geweigerd voor de geplande windturbine aan de zuidrand van het dorp. De bezorgdheden van de inwoners zijn uiteindelijk erkend zeggen de blije inwoners.
Definitief geen nieuwe windturbine ten zuiden van dorp Stelen in Geel na 6 jaar strijd

In 2019 kondigde projectontwikkelaar Storm plannen aan voor een nieuwe, 210m hoge windturbine aan de straat Varent in Geel-Stelen. Ondanks negatief advies uit meerdere hoeken gaf het stadsbestuur van Geel in eerste instantie toch een gunstig advies aan de provincie Antwerpen, die de vergunning toekende.
De inwoners van Stelen werden voorafgaand aan de vergunningsaanvraag niet geïnformeerd door de overheid, noch door Storm. Ze namen het heft in eigen handen en dienden bezwaarschriften in, hielden petities en uiteindelijk zetten ze juridische stappen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. In 2020 werden 210 bezwaren ingediend.
Ondanks tussenstappen waarbij de vergunning alsnog werd bevestigd door vergunningverlenende overheid, bleef de strijd duren. De inwoners wezen herhaald op de verouderde Vlaamse regelgeving, die volgens Europese rechtspraak onvoldoende bescherming bood voor omwonenden. Op 17 maart 2025 volgde de Vlaamse overheid het negatief advies van de Raad voor Vergunningsbetwistingen en weigerde de vergunning. Inmiddels is de beroepstermijn verstreken en is de beslissing definitief.
De inwoners van Geel-Stelen willen niet weggezet worden als zogenaamde "Not in my Backyard"-mensen die wel voor groene energie pleiten maar niet als het te dicht bij hun huis komt. De overlast van windturbines is reëel zeggen ze met slagschaduw, geluidshinder, visuele dominantie en psychologische druk. Dat heeft een invloed op het welzijn van omwonenden.
Stelen zit geprangd tussen de E313 en het Albertkanaal en heeft al meer lasten van verkeer, hoogspanningslijnen, windmolens en industrie dan andere regio’s.