“Dit is hét moment om in te grijpen,” zeggen schepen Stein Voet uit Laakdal en Vlaams volksvertegenwoordiger Mien Van Olmen uit Herentals. “Voorkomen is beter dan genezen,” stellen de cd&v-politici. Het vermoeden bestaat dat wolven steeds dichter komen. Subsidies vand ehogere overheid om wolfwerende omheiningen te zetten rond vee zijn volgens hen nodig.
Uitbreiding wolvenrisicozone naar het hele Merodegebied wenst CD&V

Er bestaat een vermoeden dat onlangs een kalfje door een wolf is doodgebeten in Herselt. De wolvenrisicozone die nu al ondermeer Limburg en een deel van de provincie Antwerpen omvat, zou daarom beter worden uitgebreid naar alle 9 gemeenten van het Merodegebied zeggen de CD&V-ers.
Particuliere veehouders kunnen dan subsidies krijgen om preventieve maatregelen te nemen. Het Merodegebied strekt zich uit over 9 gemeenten, waarvan er momenteel maar 1 in een risicozone ligt. De afbakening wordt binnenkort herbekeken.
Of het 5 maanden oude kalfje effectief door een wolf werd aangevallen of door een ander groot dier wordt momenteel nog onderzocht. Staalnamen door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) moeten daar uitsluitsel over brengen. Toch zorgt het incident voor nieuwe ongerustheid onder landbouwers en andere dierenhouders in het Merodegebied.
Alleen subsidie als er al een incident geweest is
“De dagen voordien signaleerden meerdere inwoners uit de streek op sociale media al de aanwezigheid van een grote viervoeter, die alvast heel erg op een wolf leek,” verklaart schepen Stein Voet uit Laakdal. “Het is niet de eerste keer dat wolven in onze regio opduiken. In de lente werd er nog een dier gespot én op beeld vastgelegd in Westerlo. Twee jaar geleden hebben we vanuit de gemeente Laakdal daarom aan de Vlaamse overheid al eens gevraagd om de risicozone uit te breiden naar meerdere gemeenten in de Zuiderkempen. Dat verzoek werd toen niet gehonoreerd omdat er nog geen incidenten gebeurd waren.”
In zo’n risicozone kunnen particuliere eigenaars een beroep doen op een subsidie van de Vlaamse overheid om hun dieren preventief te beschermen, bijvoorbeeld door een wolfwerende omheining te plaatsen. “In principe wordt de lijst van risicozones om de drie maanden geüpdatet door het INBO en ANB (Agentschap voor Natuur en Bos). Binnenkort moet dat opnieuw gebeuren.
Ik roep bevoegd minister Jo Brouns alvast op om rekening te houden met de aanhoudende waarnemingen in het Merodegebied en alle gemeenten in die regio uit te roepen tot risicozone. Nu is dat enkel voor het grondgebied Geel het geval,” stelt Vlaams parlementslid Mien Van Olmen uit Herentals.
Landschapspark de Merode is een bosrijk gebied dat zich uitstrekt over 3 provincies met name de gemeenten Westerlo, Laakdal, Herselt, Geel, Hulshout, Tessenderlo, Diest, Aarschot en Scherpenheuvel-Zichem.