Boeren en motorcrossers houden gezamenlijk protest

2 maanden geleden
© RTV

Aan de supermarkt Alma in Mol is het kruispunt van de Zuiderring momenteel geblokkeerd door boze boeren en boze motorcrossers. Ze houden een gezamenlijk protest. De landbouwers omdat ze zich nog altijd niet kunnen vinden in het nieuwe akkoord dat donderdagavond laat is afgesloten tussen de Vlaamse overheid en de sector. De motorcrossers omdat de 2 Kempense crossterreinen in Lille en Olmen bedreigd zijn.

Het Farmers Defence Force van voorzitter Bart Dickens uit Arendonk is niet te spreken over het akkoord met de Vlaamse regering. Dat omvat onder meer een pauze op de aankoop van landbouwgrond en minder administratieve rompslomp. Maar er verandert niks aan het stikstofdecreet. En dat frustreert de landbouwers in de Kempen die met zo'n tientallen tractoren zijn afgezakt naar Mol.

Ze krijgen de steun van tientallen motorcrossers. Zij zijn dan weer boos over de onzekerheid van de crossterreinen in Lille en Olmen. De vergunningen zijn ingetrokken of vernietigd vooral na protest van milieuorganisaties en buurtbewoners. Bevoegd minister Zuhal Demir en de lokale politiek steunen de motorcrossers en willen zo snel mogelijk een nieuwe aanvraag indienen. Want er blijven nu nog maar 2 crossterreinen over, in Lommel en Genk. En dat is veel te weinig om jong talent een kans te geven om zich volop te ontwikkelen, klinkt het. Ons land is altijd een echte motorcrossnatie geweest en dat moet zo blijven, vinden de actievoerders.

Rond 14 uur gingen de motorcrossers en landbouwers die intussen in totaal met enkele honderden waren, over tot de blokkade van het kruispunt aan de Zuiderring. Enkel verkeer van en naar het ziekenhuis van Mol werd doorgelaten. De politie liet begaan. Rond 15 uur werd het kruispunt terug vrijgegeven.