Afgekeurde bus met bijna 50 leerlingen rijdt gewoon rond: "Samenloop van omstandigheden"

don 14 Mar
autobus binnen stockfoto
© Rechtenvij stockbeeld

De politie Rivierenland heeft op Nekkerspoel een bus tegen gehouden met 47 leerlingen en 3 begeleiders van een Mechelse school. De bus had bij een laatste keuring 'een verbod voor verkeer' opgelegd gekregen. De bus bleek ook andere nummerplaten te hebben dan een week geleden. De busmaatschappij stuurde daarop een andere bus om de leerlingen op te pikken.

De tegengehouden bus trok de aandacht van de agenten van politie Rivierenland omdat ze amper een week geleden rondreed met andere nummerplaten. Daarop ging de verkeersploeg over tot een grondige controle van de bus. De bestuurder kon enkel boorddocumenten voorleggen gekoppeld aan de ‘foute’ nummerplaat.

Bovendien was de technische controle van het voertuig overschreden sinds 8 maart 2024. Na een navraag bij de dienst Autoveiligheid werd duidelijk dat de bus gekeurd werd en een rode kaart kreeg of ‘verboden tot het verkeer’ had gekregen. De autocar moest eerder herkeurd worden omwille van slecht werkende remmen. Op het ogenblik van de controle vervoerde de autocar 47 leerlingen (basisschool) en 3 begeleiders.

De betrokken busmaatschappij moest een andere bus -die wel voldeed aan de regelgeving- ter plaatse laten komen, om de leerlingen verder en veilig naar hun school te vervoeren. De bus blijkt dus afgekeurd door een probleem met de remmen. Maar, volgens de busmaatschappij, zijn de leerlingen nooit in gevaar geweest.

De foute nummerplaten zijn volgens het bedrijf een gevolg van vandalisme, iemand zou de anderen hebben gestolen. De bewuste bus ging vanochtend opnieuw langs de keuring en zou wél een groene kaart hebben gekregen.