20 miljoen verlies voor Vlaanderen bij bankroet Van Hool, oplossing voor loon arbeiders

woe 27 Mar
© RTV

Bij een faillissement van busbouwer Van Hool zou Vlaanderen 18 tot 20 miljoen euro verliezen van de waarborg op de leningen van het bedrijf. Dat heeft minister van Economie Jo Brouns (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord na vragen van Jos D'Haese (PVDA), Thijs Verbeurgt (Vooruit), Andries Gryffroy (N-VA) en Maurits Vande Reyde (Open VLD).

'De verwachting is dat donderdag de onderhandelingen met de geïnteresseerde partijen zullen starten en dat er tegen Pasen een akkoord uit de bus kan komen', zei Brouns woensdag. 'Waarschijnlijk wordt het faillissement dan aangevraagd na Pasen.' Vlaanderen is rechtstreeks betrokken in het faillissement met een waarborg die door Gigarant werd verleend op de lopende leningen van het bedrijf. Vlaanderen staat borg voor in totaal 30 miljoen euro. Als Van Hool failliet gaat, kan het zijn leningen niet meer aflossen. Maar toch denkt Vlaanderen nog een deel van het gewaarborgde bedrag te kunnen recupereren.

'Het verlies wordt geraamd op 18 tot 20 miljoen euro', zegt Brouns. Thijs Verbeurgt van Vooruit verweet Vlaanderen een apathische houding. 'We zien een heel andere Jo Brouns dan wanneer het over de landbouwers gaat', zei hij. 'Vandaag bent u een toeschouwer bij een economisch drama. Dat is de pijnlijke realiteit.' Jos D'Haese van PVDA ging nog een stap verder en vroeg de Vlaamse regering opnieuw om het bedrijf over te nemen. 'Die mensen willen geen andere job, die willen bussen bouwen en het wordt tijd dat deze regering dat mogelijk maakt', zei hij. Andries Gryffroy van N-VA hield een pleidooi om ook de meer onzichtbare slachtoffers in het oog te houden. 'Ik lig ook wakker van de kleine toeleverancier die straks niet mee aan tafel zit bij de grote schuldeisers. En van de touroperator die net bussen heeft besteld en zijn voorschot kwijt is.'

Geld gevonden voor volledig loon arbeiders

Toch een beetje goed nieuws voor de arbeiders van Van Hool. Er is geld gevonden om hun volledige loon voor de maand maart uit te betalen. Omdat de activiteiten van de NV Van Hool normaal stoppen op 31 maart, vreesden de arbeiders dat hun uitbetaling voor de laatste 2 weken van maart op 3 april niet meer zou kunnen doorgaan. Daar is nu dus geld voor gevonden zodat de arbeiders dezelfde behandeling krijgen als de bedienden en voor de hele maand maart nog worden uitbetaald.