Willebroekse leerlingen krijgen praktijkles dode hoek

maa 15 Apr
© RTV

Meer dan 377 leerlingen uit Willebroek uit het 4de tot en met het 6de leerjaar krijgen de komende week de kans om de gevaren van de 'dode hoek' te verkennen. Door plaats te nemen in een stilstaande vrachtwagen ervaren ze zelf wanneer ze als fietser of voetganger zichtbaar zijn voor een chauffeur. Begin dit jaar verongelukte nog een meisje van 17 bij een ongeval in de gemeente. Wat later nog een jongeman van 18 bij opnieuw bij een ongeval met een vrachtwagen.

Zodra de vrachtwagen van de gemeente goed staan kan de verkeersoefening start voor de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar van Klim Op. Om de beurt mag één van de leerlingen in de cabine gaan zitten en kijken welke klasgenootjes zichtbaar zijn in de spiegels en wie er in de dode hoek zit. Dat het gevaarlijk kan zijn weten ze in Willebroek maar al te goed. Het voorbije jaar waren er twee dodelijke ongevallen in de gemeente waarbij ook een vrachtwagen was betrokken. Tragische gebeurtenissen die telkens ook het gespreksonderwerp vormen in de klas. Tijdens die oefening worden drie belangrijke zaken benadrukt. Zichtbare kledij dragen, oogcontact zoeken met de chauffeur en vooral voldoende afstand houden.

De scholen werken samen met de gemeente en politie om de praktijklessen te organiseren. De gemeentelijke werkplaats stelde een vrachtwagen ter beschikking. Een ervaren chauffeur begeleidt de kinderen en wijst hen op alle gevaren in en rond een vrachtwagen.

Later dit jaar staan er nog meer initiatieven gepland, waaronder fiets- en voetgangersexamens, fluo-acties, fietscontroles en behendigheidslessen voor fietsers.

In januari van dit jaar overleed een meisje van 17 bij een ongeval in Willebroek