Wie de juiste navigatieapps gebruikt zoals Flitsmeister, Karta GPS en Sway kan sneller groen krijgen aan 5 kruispunten in onze regio. In Turnhout gaat het om drie kruispunten, in Mol twee. Binnenkort komen er daar 11 bij, van Lier tot Olen.
AWV wil 11 kruispunten in regio ook 'slim' maken: apps laten licht op groen springen
De navigatieapps hebben ongeveer 200.000 gebruikers in Vlaanderen. Fietsers kunnen het gebruiken bij regenweer om minder lang te moeten wachten in een plensbui. Auto's en vrachtwagens gebruiken het dan weer wanneer er geen verkeer komt uit andere richtingen.
Die Vlamingen kunnen zichzelf behelpen aan drie verschillende kruispunten in Turnhout. Het kruispunt van de Oude Dijk en de Kwakkelstraat met de ring, het kruispunt met de ring aan Graatakker en het kruispunt om naar de Carrefoursite af te draaien.
Mol heeft zo 2 'slimme' kruispunten aan de Postelsesteenweg. Zo staat er één aan de kruising met de Kiezelweg en de Zuiderring. 5 in totaal dus in de Kempen. Daar komen er op korte termijn 6 nieuwe bij, zegt Agentschap Wegen en Verkeer.
Proefproject
Zo wordt er werk gemaakt van intelligente verkeerslichten in Balen, Mol, de grens van Retie met Dessel, in Geel, Olen en eentje in Herentals. AWV kiest voor kruispunten waar soms onnodige files staan door lichten die werken op een timer.
Ook in de regio Rivierenland wordt er werk gemaakt van het systeem. Daar vinden we op dit moment nog geen enkel verkeerslicht die via de app bestuurt kan worden. In Lier wordt er wel gewerkt en getest om het idee op 5 kruispunten los te laten.
In november was bijvoorbeeld zo'n testperiode, dat liep toen nog fout met vaak lange files als gevolg. Het gaat om verkeerslichten op de Lierse ring. Die aan de Hagebroeksesteenweg, de Berlaarsesteenweg, de Mechelsesteenweg ent wee aan de Antwerpsesteenweg.
Google Maps en Waze?
Je moet niet letterlijk op een knop drukken om de verkeerslichten op groen te doen springen. Enkel hulpdiensten werken met een soort afstandsbediening.
Hier doen de apps het op basis van jouw locatiegegevens. Zij analyseren hoe lang je aan een kruispunt staat en kunnen de drukte ook bepalen. Zij beslissen dan of het veilig is om op groen te springen of niet.
Dat gaat dus enkel bij het gebruik van de navigatieapps Flitsmeister, Karta GPS en Sway. Niet de bekendere navigatieapps zoals Google Maps en Waze. AWV is nog volop in onderhandeling met de ontwikkelaars om ook bij die apps er werk van te maken. Dan kan het systeem gemakkelijker geautomatiseerd worden voor elke weggebruiker.