Werknemers voor de eerste keer weer aan de slag bij failliete busbouwer Van Hool

maa 29 Apr
© RTV

Vandaag zijn een 100-tal werknemers aan de slag gegaan op de site van Van Hool in Koningshooikt . Het gaat om werknemers van het failliete busbedrijf Van Hool. 50 kunnen er aan de slag bij de productie van industriële voertuigen voor GRW. Dat is een partnerbedrijf van het Duitse Schmitz Cargobull, een Zuid-Afrikaanse producent van tankwagens en opleggers. En er is nog meer bedrijvigheid op de site. Alhoewel er officieel nog geen akkoord is met VDL zijn er nog 50 anderen aan de slag voor de busafdeling, zo weet de liberale vakbond.

Tegen begin juni wil GRW volledig operationeel zijn in Koningshooikt, met een tewerkstelling tot 350 medewerkers, zoals aangekondigd begin april. De werknemers starten met een interimcontract. In een eerste fase worden alle voertuigen die zich al in een eindfase bevinden, volledig afgewerkt door een beperkt aantal medewerkers. Later kunnen onderdelen worden aangekocht en zelf geproduceerd. In de derde fase wordt de productie volledig opgestart. Het is de bedoeling om dan tegen begin juni 2024 volledig operationeel te zijn.

Intussen lopen ook de gesprekken over de concrete overname van de busafdeling verder met het Nederlandse VDL. 50 werknemers zouden hiervoor al wat zaken aan het voorbereiden zijn, zo liet de liberale vakbond weten. Meer bepaald om de bussen in Macedonië te kunnen afwerken. Bij het faillissement van Van Hool verloren zo'n 2.500 mensen hun baan.