Vakbonden Van Hool stellen schuldvorderingen op

woe 27 Mar
© Archief RTV

De vakbonden bij Van Hool in Koningshooikt zijn begonnen met het opstellen van de schuldvorderingen voor hun werknemers. Na het faillissement dat meteen na Pasen gevraagd zal worden, wordt normaal gezien iedereen ontslagen behalve een beperkte groep mensen voor personeelsadministratie.

De werknemers hebben recht op een sluitingsvergoeding geplafonneerd tot een maximum van 7600 euro en een opzegpremie geplafonneerd op 30500 euro. Werkloosheidsvergoedingen worden daar nog vanaf getrokken. Veel werknemers van Van Hool zijn meer dan 20 jaar in dienst en hebben in theorie recht op hogere bedragen. Zij zijn hier het grootste slachtoffer.

De hoop dat er voldoende geld uit de failliete NV Van Hool gehaald kan worden, om de werknemers te geven waar ze eigenlijk recht op hebben, is zo goed als onbestaande. De schuldenberg bij de banken, de RSZ én de Vlaamse overheid is met 400 miljoen euro te groot. Bezittingen zijn alleen het onthaalgebouw van het bussenbedrijf en de fabriekshal voor assemblage van bussen en autocars. De rest zit in een vastgoed-vennootschap, net als de fabriek in Skopje.