Na faillissement busbouwer Van Hool duiken nieuwe overnemers in extremis op

din 9 Apr
© RTV

Naast het nieuw bod van de West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey, heeft nu ook investeringsfonds CIM Capital zich kandidaat gesteld om een deel van de failliete busbouwer Van Hool over te nemen. Na het faillissement hadden de curatoren een overeenkomst met het Nederlands-Duitse duo VDL-Schmitz, dat tussen 1.500 en 1.800 van de 2.400 banen zou schrappen en dat werd dan ook zo verteld aan het personeel. Nu dat er opnieuw nieuwe kandidaat-overnemers in de running zijn, is het afwachten hoe het nu verder moet.

Tandem Dumarey - ABC

Overnemers VDL en Schmitz waren aangekondigd. Maar dat was buiten ondernemer Guido Dumarey gerekend. Hoewel hij zich afgelopen vrijdag had teruggetrokken als potentiële overnemer, kwam hij nu plots met een grote partner aan zijn zijde op de proppen de Amerikaanse distributeur ABC. Ze doen samen een bod op de busafdeling. In België zij ze geïnteresseerd in de serviceafdeling, de afdeling research & development, de (after)sales en de organisatie die nodig is om al die activiteiten te runnen.

In dat bedrijf is 38 procent van de aandelen in handen van de nv Van Hool. De familie zou zo voor een stuk mee aan het roer kunnen blijven. Dumarey maakt zich sterk dat hij de betere kandidaat is en dat hij meer jobs zou kunnen behouden. Hoeveel kan hij niet zeggen, maar wel “meer dan wat vandaag op tafel ligt”. De curatoren zullen zich vanaf vandaag over het nieuwe bod buigen. Dumarey verwacht voor het einde van deze week een beslissing.

CIM Capital

Maar in de loop van de ochtend kwam er nóg een nieuw bod op de proppen. Het Belgische investeringsfonds CIM Capital wil de afdeling industriële voertuigen van Van Hool overnemen, zo meldt De Standaard. CIM Capital is bijna tien jaar geleden opgericht door familielid Marc Van Hool, die eigenaar was van de bus- en trailerbouwer. Zijn investeringsfonds is erin gespecialiseerd om bedrijven in moeilijkheden uit het slop te halen.

Omdat CIM Capital enkel kijkt naar de industriële voertuigen is het bod complementair met dat van Dumarey en ABC, die enkel de bussen willen overnemen. Al gaat het hier voor alle duidelijkheid niet om een gemeenschappelijk bod. Het blijft al bij al verrassend en dat terwijl gisteren het duidelijk was wie het bedrijf uit Koningshooikt in handen zou krijgen.

Vakbonden: "Niet enkel het financiële plaatje"

De socialistische vakbond ABVV Metaal vraagt intussen aan de curatoren die zijn aangesteld bij Van Hool om alle verschillende biedingen ernstig te vergelijken. Zij wijzen er ook op om niet alleen het financiële, maar ook naar het sociale plaatje te bekijken, klinkt het dinsdagnamiddag.