Crisismanager Zwaaneveld: “Een dag waar je niet vrolijk van wordt”

maa 8 Apr
© RTV

Op de persconferentie bij Van Hool namen de curator Jeroen Pinoy en crisismanager van Zwaaneveld het woord. We zitten hier met een zwaar gemoed. Dit bedrijf is toch 77 jaar een icoon geweest in de maakindustrie.

Ze zeggen dat ze aan een herstelplan gewerkt hebben, dat ook goedgekeurd is. Maar door een erfrechtelijk geschil was de financiering helaas niet meer mogelijk. Het faillissement was dan ook onafwendbaar. De portemonnee is leeg. De komende dagen wordt verder gesproken met de kandidaat-overnemer. Zij hebben in eerste instantie de intentie om 650 à 950 werknemers aan de slag te houden. Die kandidaten willen een snelle doorstart. We hebben het dan over dagen. Hoe snel dat kan, hangt af van de uiteindelijke overeenkomst.

Vrijdag vroeg de directie het faillissement aan en vanmorgen is dat door de rechtbank bekrachtigd. Er komt nu een einde aan een zelfstandig Van Hool nv. Ik dank alle medewerkers die lang in onzekerheid geleefd hebben. Dat was niet makkelijk en ze hebben een bittere pil te slikken. Gelukkig is er wel een toekomst voor een deel van het personeel.

De vakbonden hebben geen goed woord voor hoe alles verlopen is. Voor hun spelen de werknemers van Van Hool de hoofdrol in een slechte film, waarvan anderen het scenario geschreven hebben. Vandaag is een donkere en trieste dag voor duizenden gezinnen, voor een hele regio en voor de Vlaamse maakindustrie.