Eindelijk: Prinskensmolen in Meerhout krijgt stevige opknapbeurt

din 21 mei
© RTV

De Prinskensmolen in Meerhout krijgt een grondige restauratie. De molen staat al bijna 800 jaar op Meerhouts grondgebied, maar moest enkele jaren geleden sluiten door een houtwormplaag. Het monument werd van zijn sokkel gehaald, maar nadien niet meer teruggezet op zijn plaats. Want een restauratie was nodig. De gemeente ging daarvoor op zoek naar subsidies. Nu, in samenwerking met het Kempisch Landschap, zal de molen terug in zijn oude glorie hersteld worden.

Met een premie van 350.000 euro zal de Prinskensmolen er binnenkort weer zo goed als nieuw uitzien. De molen was tot 2015 nog actief, maar een houtwormplaag tastte de molen aan. Het Meerhoutse gemeentebestuur hoopte heel lang op subsidies vanuit Vlaanderen, maar geraakte niet vooruit op de wachtlijst. Tot ze bij Kempisch Landschap gingen aankloppen.

De bedoeling is om van de Prinskensmolen weer een echte toeristische trekpleister te maken, en zelfs ook om elk weekend er weer graan in te malen. Door de houtworm moesten al die activiteiten lang 'on hold' worden gezet. Met de premie moest het restauratieproject weer de wind in de zeilen, of in dit geval in de wieken krijgen. Maar omdat de gemeente de houtwormplaag intussen met succes had aangepakt, leek dat niet meer dringend.

De gemeente hoopt de Prinskensmolen nu snel te renoveren. Ook Meerhout zelf neemt een deel van de kosten op zich. In 2028 vieren ze ook de 300ste verjaardag van het monument, zoals het nu is. Daarmee is de molen de oudste in heel onze provincie. Het is vooral een opluchting bij het bestuur dat er nu eindelijk schot in de zaak komt.