40 e-hybridebussen van De Lijn actief in de Kempen

woe 7 Dec 2022
Sinds kort rijden er ook nieuwe e-hybridebussen van De Lijn door de Kempense gemeenten. De Lijn heeft in totaal voor de Kempen zo’n 40 energiezuinige bussen besteld. Eén e-hybridebus is dagelijks al op de baan voor de lijn 470, die rijdt tussen Turnhout en Mol. De e-hybridebussen stoten minder stikstof en CO2 uit in vergelijking met de traditionele dieselbussen, en moeten de tussenstap vormen naar volledig elektrische bussen.

Milieuvriendelijk

De e-hybridebussen zijn veel milieuvriendelijker dan de gewone hybrides. De batterij van een e-hybride heeft dan ook een grotere reikwijdte en ze kunnen 15 tot 100 kilometer ononderbroken elektrisch rijden. Wanneer de bussen ’s avonds terug op hun stelplaats arriveren, kunnen ze daar ’s nachts bijladen.

De e-hybride bussen kan je makkelijk herkennen door het logo van een bliksemschicht met een dieseltankje op de zijkant en achterkant van de bus. Verder hebben ze vooraan ook een gele dakafronding waarop de slogan ‘Beweeg mee naar minder CO2’ prijkt.

Geofencing

Verder zijn de e-hybridebussen met de langste e-autonomie uitgerust met een technologie genaamd geofencing. Wanneer de bussen door een druk bewoond gebied rijden, schakelen ze automatisch over naar elektrisch rijden. Buiten de dichtbebouwde zones laadt de batterij van de bussen dan weer op bij het remmen en rijden.

De e-hybridebussen vormen een mooie overstap naar de volledig elektrische bussen. Zulke bussen rijden ook al rond, bijvoorbeeld op de lijn Hamont-Geel. 

Foto: archiefbeeld