Verbod dierenmarkten nipt goedgekeurd: definitief geen wekelijkse dierenmarkt meer in Mol

don 9 mei
© RTV archief

Donderdagnacht heeft het Vlaamse Parlement groen licht gegeven aan de nieuwe codex Dierenwelzijn van minister Ben Weyts (N-VA). De codex werd definitief goedgekeurd in het Vlaamse Parlement. De paragraaf over de dierenmarkten werd met 55 stemmen voor, 49 tegen en 4 onthoudingen gestemd en werd nipt dus goedgekeurd. De Molse dierenmarkt moet nu vrede nemen met maximum acht markten per jaar. Mol bereidt nu juridische stappen voor.

Vlaanderen neemt met de nieuwe codex onder meer afscheid van de huidige kippenkooien, vrije thuisslachtingen, wekelijkse dierenmarkten en lijmvallen. En dat de dierenmarkt niet wekelijks meer kan, valt de Molse marktkramers zwaar. De Molse dierenmarkt is een traditie die niet verloren mag gaan, klonk het.

Twee weken geleden werd de codex al goedgekeurd in de commissie. De Molse lokale politici hoopten met lobbywerk en een petitie een goedkeuring van het verbod op wekelijkse dierenmarkten in het voltallige parlement tegen te houden. Maar dat is dus niet gelukt, al is de verdeeldheid wel groot vannacht. CD&V stemt voltallig tegen het verbieden van dierenmarkten. De andere meerderheidspartijen Open VLD en N-VA hebben dus een wisselmeerderheid nodig. Met de steun van Vooruit loopt het uit op een érg nipte 55 stemmen voor tegen 49 tegen en 4 onthoudingen.

Een resultaat dat in Mol op veel teleurstelling wordt onthaald. Lokale politici hadden er over de partijgrenzen heen maandenlang gelobbyd om de dierenmarkt wekelijks te kunnen behouden. Schepen Heurckmans is blij dat haar partij CD&V geluisterd heeft naar haar lokale mandatarissen, maar is teleurgesteld in de Kempense parlementsleden van de andere partijen. Het bewijst hoe ver de lokale politiek van de nationale staat, besluit ze in dit verkiezingsjaar.

Het gemeentebestuur van Mol ondernam de voorbije maanden talrijke pogingen om de Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts en alle parlementsleden die lid zijn van de Commissie Dierenwelzijn te informeren over het belang van de dierenmarkt. Zo trok een delegatie van het Molse gemeentebestuur eerder al met marktkramers en de horeca al naar Brussel om een petitie van meer dan 4000 handtekeningen af te geven aan de Vlaamse parlementsleden. Met maar 1 eis: laat de Molse dierenmarkt wekelijks doorgaan.

Volgens de codex die nu goedgekeurd is zou dat vanaf 2026 nog maar 8 keer per jaar kunnen en dat zal nu dus niet veranderen. De codex werd twee weken geleden al goedgekeurd door de commissie dierenwelzijn, maar nu gaat het voorstel ook effectief in voege. Het gemeentebestuur is intussen teleurgesteld, maar blijft strijdvaardig. Zo wordt onderzocht welke juridische middelen nog overblijven om in beroep te gaan tegen deze wetgeving. Mogelijk rest de gemeente Mol uitsluitend het Grondwettelijk Hof. De toekomst van de dierenmarkt is al wekenlang hét gespreksonderwerp in Mol.

Lees meer hierover: