21u30
zondag 10 december
11°C
4 km

Stand Van Zaken

In ‘Stand van Zaken’ gaan we dieper in op de economische realiteit in de Kempen en het Rivierenland. Eva Clockaerts nodigt elke maand een gast uit om een stand van zaken op te maken.

Uiteraard komt de economische actualiteit aan bod. We beantwoorden de vraag hoe onze bedrijven de inflatie, de stijgende energie- en grondstofprijzen aanpakken. En wat dat betekent voor de klant.

Maar we gaan ook bijvoorbeeld dieper in op het arbeidsvraagstuk. The war for talent. Want, crisis of niet, onze ondernemingen ondervinden nog altijd moeite om hun vacatures in te vullen. Hoe krijgen we meer mensen aan werk?

Daarnaast komen ook onderwerpen als innovatie, regelgeving, internationalisering, expansie … aan bod.

Kortom, we maken elke maand een volledige stand van zaken op.

Steunmaatregel ‘ontwrichte zone’ levert 5000 jobs op in Turnhout

De steunmaatregel ‘ontwrichte zone’ heeft in de regio Turnhout zijn effect niet gemist. Het leverde op 8 jaar tijd 5000 jobs op.

De maatregel werd in het leven geroepen om de zone te ondersteunen, na de grote faillissementen van Philips en Heinz.

Bedrijven die in de ontwrichte zone liggen, moeten 2 jaar lang minder bedrijfsvoorheffing betalen op de lonen. Da’s goed voor een besparing van 4 tot 5 procent op de loonkosten. De maatregel staat echter onder druk. Over een jaar stopt het. 

VOKA Mechelen-Kempen pleit voor een verlenging van 2 jaar. Tot 31 oktober 2026. 

"We zijn de sterkste regio, maar hoge loonkosten nekken ook onze ondernemers"

De afgelopen 10 jaar hadden we in onze regio in vergelijking met de andere leerlingen van de klas een sterke economische groei. 

Of we die groei ook kunnen aanhouden de komende jaren vertelt Tom Laveren in Stand van Zaken, hij is directeur van Voka Mechelen-Kempen. En onze industrie en de bouwsector laten weten dat ze de laatste tijd meer en meer een beroep moeten doen op technische werkloosheid.

Vooral de hoge loonkosten geven ze aan als voornaamste oorzaak. De werkgeversorganisatie heeft dan ook duidelijke vragen voor de politiek naar aanleiding van de verkiezingen van volgend jaar. 

Onze economie stagneert, hoe blijven we concurrentieel?

In Stand van Zaken' vraagt Eva Clockaerts aan Tom Laveren van VOKA Mechelen-Kempen wat zijn verwachtingen zijn voor het najaar. Blijft de arbeidsmarkt oververhit of koelt onze economie af?

VOKA voorspelt alvast geen groei tot het einde van het jaar. Dat blijkt uit de conjunctuurbarometer van de werkgeversorganisatie.

Dat komt omdat de landen waarmee wij vooral samenwerken om te importeren of te exporteren het ook niet goed doen. Daarnaast zitten onze bedrijven met een loonhandicap ten opzichte van andere economieën. Want de indexering van de lonen beschermt dan wel de koopkracht van de consumenten. Voor de bedrijven betekent het een forse extra uitgave.

Daarom heeft VOKA een voorstel om onze bedrijven concurrentieel te houden. In 'Stand van Zaken' licht Tom Laveren van VOKA Mechelen-Kempen het idee toe.

"Bedreigen Vlaamse natuurparken het ondernemerschap"

Er is al maar minder animo voor de Vlaamse Natuurparken, zeker onder onze ondernemers. Ook Voka kijkt kritisch naar de situatie.

Want die parken dreigen veel ruimte in te nemen. Op vraag van de Vlaamse regering, moeten er tegen eind 2023 vier nationale parken bijkomen. In onze regio gaat het om de Scheldevallei en Taxandria.

Maar wat gaat de impact van die natuurparken zijn. Niemand kan het op dit moment echt zeggen volgens Voka Mechelen-Kempen. Zij vragen dan ook dringend een impactstudie.

Een talentcenter om krapte op arbeidsmarkt aan te pakken

De krapte op de arbeidsmarkt aanpakken door een Talentcenter. Een center waar jongeren door een aantal testen meteen zien waar ze goed in zijn en welk beroep(en) er bij hen past.

Door een betere match tussen onderwijs en arbeidsmarkt kunnen we het probleem van de vele openstaande vacatures aanpakken, zegt VOKA Mechelen-Kempen. Ook één minister voor Onderwijs én Werk in de toekomst zou een meerwaarde zijn volgens de ondernemersorganisatie.

Het talentcentrum in Mechelen opent op 15 mei de deuren.

"Dal van de crisis hebben we bereikt"

De energiecrisis en de oplopende inflatie deed het voorbije jaar ook onze Kempense en Mechelse bedrijven naar adem happen. Maar VOKA Mechelen-Kempen merkt stilaan positieve signalen op en ziet een kentering in bijvoorbeeld de automobiel- en de bouwsector.

Het lijkt erop dat we het diepste punt van de crisisgolf hebben bereikt. Eva Clockaerts bespreekt in de eerste ‘Stand van Zaken’ met Tom Laveren, van VOKA Mechelen-Kempen, hun conjunctuurbarometer.

Economie
26 mrt

"Dal van de crisis hebben we bereikt"

Economie
01 mei

Een talentcenter om krapte op arbeidsmarkt aan te pakken

Economie
04 jun

"Bedreigen Vlaamse natuurparken het ondernemerschap"