Woonpunt Mechelen neemt 217 sociale woningen over van "De Vrije Woonst"

zat 5 Sep 2020
Na zomaar eventjes 40 jaar procederen heeft een rechter beslist dat de in 1922 opgerichte maatschappij De Vrije Woonst in vereffening moet gaan. Ze had 217 woningen in bezit in de buurt van de Abeelstraat en de Tervuursesteenweg.

Niet volgens de regels

De Vrije Woonst weigerde de regels van de Vlaamse sociale huisvesting te volgen. Die bepalen ondermeer dat je betaalt volgens je inkomen, dat je de sociale gezinswoning niet kan erven en dat grote renovaties door de eigenaar gebeuren.

Maar bij De Vrije Woonst werden abnormaal lage huurprijzen betaald, mochten de bewoners met contracten renoveren en kon de woning overgeërfd worden door gezinsleden.

De erkenning door de overheid werd al in 1982 ingetrokken en sindsdien lopen er gerechtelijke procedures die nu dus hun beslag hebben gekregen.

 

 

Woonpunt neemt huizen over en houdt rekening met renovatiekosten

Woonpunt Mechelen neemt nu de huizen over om te voorkomen dat een hoop mensen ineens met gigantische prijsstijgingen geconfronteerd zouden worden. Tot 2024 blijft alles bij het oude. Maar vanaf dan gelden de Vlaamse regels ook voor de bewoners van De Vrije Woonst.

Mogelijkheid tot aankoop

Omdat de huurders altijd zelf hebben ingestaan voor renovatiekosten, wordt er met de waarde van die renovaties ook rekening gehouden. Dat kan vanaf 2024 resulteren in een huurkorting op de huurprijs die dan wel sterk zal stijgen omdat de Vlaamse regels vanaf dan worden toegepast.

Ook bestaat de mogelijkheid om het huis te kopen en ook dan worden gedane renovaties in mindering gebracht.

De door de vereffening getroffen huurders krijgen begeleiding van Woonpunt Mechelen om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. 

Een bewoner (foto) die zwaar investeerde in zijn huurhuis in de Mechelse tuinwijk doet zijn verhaal in RTV Vandaag.