7u22

Veilig fuiven: Willebroek neemt maatregelen

Twee jongeren uit Willebroek wilden op dinsdagavond 24 mei een protestmars organiseren voor het recht op veilig fuiven, omdat er volgens hen te veel gevochten wordt op feestjes. Daarvoor dienden ze een aanvraag in bij de gemeente, maar die werd niet op tijd goedgekeurd waardoor de organisatoren hun mars moesten afblazen. Vandaag kwam de gemeente met een actieplan over veilig fuiven en feesten naar buiten. Burgemeester Eddy Bevers (N-VA) en korpschef Yves Bogaerts waren aanwezig om de inspanningen toe te lichten.

Allereerst wil de gemeente in dialoog treden met de jeugdraad en luisteren naar de veranderingen die de jongeren willen zien in het uitgaansleven. Bovendien wil de gemeente ook polarisatie tegengaan door middel van vormingen en gespreksavonden. Vanavond staat er een jeugdraad gepland.

De gemeente doet ook een financiële bijdrage in de vorm van veiligheidschecks en wil inzetten op een samenwerking met een security bedrijf voor haar evenementen.

Verder krijgen 15 jongeren een waarschuwing en wordt er mogelijk nog een samenscholings- of plaatsverbod uitgedeeld. Ook de politie zal extra inspanningen leveren, door zichtbare en onzichtbare controles uit te voeren op fuiven.