21u15

Turnhout zet in op meer zichtbaarheid jonge fietsers: "Extra kwetsbaar in deze donkere maanden"

'Gezien worden? Het licht aan jou'. Met die slogan wil stad Turnhout jongeren aanmoedigen om beter zichtbaar te zijn als ze met de fiets naar school gaan. Zeker nu het 's ochtends en 's avonds langer donker is, fietsen heel wat jongeren in de duisternis van en naar school. En dan zijn ze net extra kwetsbaar.

"Turnhout is een scholierenstad, waar duizenden leerlingen zich dagelijks met de fiets van en naar school verplaatsen. Daarbij lopen in het bijzonder jongeren van twaalf tot achttien jaar het grootste gevaar", vertelt schepen van Mobiliteit Marc Boogers. "In vergelijking met lagereschoolkinderen hebben zij dubbel zoveel kans om te verongelukken op het traject van en naar de klas. De verklaringen daarvoor lopen uiteen, maar door een gebrek aan visibiliteit tikken de ongevallencijfers alleszins elk najaar aan."

Controles

En dus wil de stad jongeren extra sensibiliseren om hun fietslicht aan te zetten en reflecterende kledij te dragen. "In de laatste week van november zullen leerkrachten alle fietsers aan de schoolpoort daarover aanspreken. Hebben de leerlingen geen licht, dan krijgen de ouders de dag zelf nog een bericht.", zegt schepen van Jeugd en Preventie Jan Van Otten.

Na de campagne zal de politie van begin december tot eind januari controles uitvoeren. "En leerlingen zonder fietsverlichting zullen nadien moeten deelnemen aan een verkeersklas op woensdagnamiddag", aldus nog Van Otten.

Foto: Schepen Marc Boogers (links) en Jan Van Otten (rechts) geven de aftrap voor de campagne.