Opnieuw Nieuwjaarzingen op oudjaarsdag

vrij 31 Dec 2021
Op deze laatste dag van het jaar gaan weer heel wat kinderen de straat op om te gaan Nieuwjaarzingen (of Nieuwjaarke Zoete). Door de coronacrisis werd er vorig jaar niet of amper gezongen, dit jaar kan het weer wel, met de nodige maatregelen weliswaar. Nieuwjaarzingen is een vooral Kempense traditie die al eeuwen teruggaat.

Nu zijn het de kinderen die van deur tot deur gaan om te zingen, maar in oorsprong waren het volwassenen die overal de deuren langsgingen. Voornamelijk de armere bevolking hoopte op die manier op wat geld of eten om de koude wintermaanden door te komen. Tijdens de feestdagen waren mensen doorgaans vrijgeviger en daar speelden de zangers op in.

Boete of cel

In de 17de en 18de eeuw kwam er, mede door de stijgende graanprijzen, protest tegen de traditie. In 1778 verbood de Magistraat van Turnhout het gebruik omdat het beschamend zou zijn geweest voor de stad. Wie zich er schuldig aan maakte, wachtte een boete. Wie die niet kon betalen vloog voor 8 dagen achter de tralies.

Toen de welvaart steeg, namen de kinderen de tradtie over. Sinds de 20ste eeuw zijn het dan ook de kleinsten die, al dan niet verkleed, van deur tot deur gaan om al zingend nieuwjaarswensen over te brengen. Zij krijgen daarvoor tegenwoordig vooral snoep.