Nieuwe kaart toont bijkomende zones met mogelijke PFAS-vervuiling

vrij 1 Apr 2022
Op de nieuwe interactieve kaart met plaatsen in Vlaanderen met een mogelijke PFAS-vervuiling zijn heel wat risicozones bijgekomen. Op basis van een recent onderzoeksrapport werden de al bekende locaties uitgebreid. Voor Geel betekent dit dat er nu negen locaties met een risico op PFAS-vervuiling zijn aangeduid, Begin juli 2021 was er slechts sprake van twee locaties met hoog risico: Winkelom en Gasthuisstraat. Daar komen nu nog zeven bijkomende zones bij waar in het verleden oefeningen van de brandweer of bedrijfsbrandweer plaatsvonden. Daar wordt nu bijkomend onderzoek gedaan.

In Beerse gaan onderzoekers van OVAM na of ook rond de oude brandweerkazerne in de IJzerstraat, bij Janssen Pharmaceutica en het bedrijf Aurubis in Beerse de schadelijke stof PFAS in de bodem of het grondwater zit. Eerder werden al verhoogde PFAS-waarden vastgesteld rond de huidige brandweerkazerne in de Bisschopslaan.

OVAM raadt bewoners binnen een straal van 100 meter binnen die sites aan voorlopig geen zelfgeteelde groenten en fruit en eieren van eigen kippen te eten. Als er bij het onderzoek geen vervuiling wordt vastgesteld, dan zijn verder bodemonderzoek en het volgen van de voorzorgsmaatregelen niet nodig. Als er wel vervuiling is, dan volgt een beschrijvend bodemonderzoek. Omwonenden moeten zich dan aan zogenaamde no-regret-maatregelen. Dat wil zeggen opletten met zelfgekweekte groenten, fruit, dieren en eieren van eigen kippen, geen grondwater gebruiken, voorzichtig met grond en afval en goed letten op hygiëne.

Zones met no regret-maatregelen

Voor onze regio zijn er zones met no regret-maatregelen in Beerse Bisschopslaan, Heist-op-den-Berg Broekstraat, Herentals Oud-Strijderslaan, Kasterlee Lichtaartsebaan, Mechelen Dageraadstraat en site Dupont en Chemours, Rijkevorsel Looiweg, Vosselaar Breemsedijk, Willebroek Tisseltsesteenweg en groendomein Broek De Nayer, Hoogstraten Gemeenteplein en Sint-Lenaartseweg en Arendonk Kerkstraat.