22u05

Laurens Sweeck matig in Merksplas en Troyes door ademhalingsproblemen

Erwin Vervecken gaf in RTV Vandaag deze week nog een vrij traditionele prognose voor de cross in Merksplas maar door de felle regen draaide dat nog anders uit. Nederlander Joris Nieuwenhuis was onversaagbaar en zette de cross helemaal naar zijn hand. Hij is nu de 50ste verschillende Superprestigeritwinnaar ooit. Het is nog maar zijn eerste overwinning in een grote cross. De 2de plaats op zomaar eventjes anderhalve minuut achterstand die leek voor onze landgenoot en Brechtenaar Niels Vandeputte maar in de laatste ronde ging een ontketende Eli Iserbyt er nog over. Lange tijd was de derde plaats voor de Spanjaard Felipe Orts maar een op het podium en punten in het klassement gebrande Eli Iserbyt ging er op 1 ronde van het einde over om daarna dus ook nog Vandeputte te pakken.

Sweeck vecht en beperkt de schade

Laurens Sweeck zei bij aanvang in Merksplas al dat hij zijn dag niet echt had. Zondag bleek dat hij last heeft van zijn ademhaling. Lange tijd was Sweeck in Merksplas toch 5de al had hij een slechte start en een lekke band, maar een slippartij maakte daar een eind aan. Hij werd uiteindelijk 8ste achter onze eerste regiogenoot Jens Adams op 7. Witse Meeusen mocht de top 10 afronden. Sweeck verliest zo punten op Iserbyt in de tussenstand voor de Superprestige. Iserbyt had voor de start het maximum van de punten nog met 14 punten voorsprong op Sweeck. Iserbyt heeft er nu 59 en Sweeck 39.

Sweeck maakte toch de verplaatsing naar Frankrijk voor de wereldbekerwedstrijd in Troyes en had daar toch al minder last bij de verkenning. Hij was niet supergoed weg maar behaalde uiteindelijk toch nog een zesde plaats. Bij een optimale gezondheid was Sweeck door de organisatoren in Troyes zelfs getipt voor de winst. Die ging uiteindelijk naar Iserbyt die in wereldvorm is en leider wordt ook in de wereldbeker. Sweeck zakt daarin een plaatsje naar 7.  

 

Geen volledig oranje podium

Bij de dames ging Ceylin Alvarado met de winst aan de haal voor Lucinda Brand. Verrassend: er stond in Merksplas geen derde Nederlandse op het schavotje maar wel Marion Norbert-Liberolle, de tot Belgische genaturaliseerde Francaise. Sanne Cant eindigde als enige regionale renster op plaats 9 en staat in de Superprestige-tussenstand op nummer 7. Laura Verdonschot is daar 10de.

Foto: RTV