21u49

Groen Merksplas gaat zwerfvuil opruimen op Pinkstermaandag

Op Pinkstermaandag gaat Groen Merksplas zwerfvuil opruimen in het kader van de Vlaamse campagne #DeGroteKuis. Groen wil op die manier de invoering van statiegeld in Vlaanderen op de politieke agenda brengen. De actie start stipt om 9.00 uur aan de kapel van de Kolonie, iedereen die wil kan bij de lokale groep aansluiten.

Uit onderzoek van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, blijkt dat statiegeld op blikjes en plastic flessen meer vuiligheid voorkomt. "Eenmalige drankverpakkingen maken tot 40 procent van het zwerfvuilvolume uit. Als we statiegeld invoeren dan tonende studies ons dat het volume zou dalen tot 40 procent. Zo goed als ál die verpakkingen, dus. Zo besparen we tussen de 20 tot 40 miljoen euro aan opruimkosten besparen", klinkt het bij de gemeente. 

Voordelen statiegeld

Daarnaast is er nog een pluspunt van statiegeld. "Een ander voordeel is dat statiegeld op wegwerpverpakkingen milieuvriendelijkere blikjes en flessen in de hand werkt." De gemeenteraadsleden van Groen zijn verheugd dat de meerderheid de statiegeldalliantie heeft goedgekeurd. 

Vorig jaar werd door het gemeentepersoneel en vrijwilligers van Merksplas zo'n 27.500 kg zwerfafval en sluikstort opgeruimd.