18u58

Eerste eikenprocessierups verschijnen samen met eerste zomerse dagen

Met de mooie lentezon slopen ook de eerste eikenprocessierupsen uit hun eieren. De rupsen jeuken nog niet, maar veroorzaken mogelijk lokaal overlast deze zomer.

Om haar steden en gemeenten te ondersteunen bij een mens- en milieuvriendelijke aanpak van de rups, bereidde de provincie een nieuw pakket met steunmaatregelen voor. Zo konden lokale besturen opnieuw gratis infoborden en waarschuwingslinten bestellen.

Er was al een eerste infomoment over alternatieve methoden om te rupsen te controleren. Eind vorig jaar werden ook al meer dan 800 mezennestkasten opgehangen verspreid over de provincie. De mezen in deze kasten kunnen dit voorjaar smullen van de rupsen in hun buurt

Veel rupsen in Noorder- en Zuiderkempen

Dankzij de gegevens die gemeenten, burgers en beheerders doorgaven via de eikenprocessierupsenkaart, kon de provincie een goed overzicht geven van de aanwezigheid en maatregelen voor de rupsen in 2020. Vooral gemeenten in de Noorder- en Zuiderkempen telden het grootste aantal rupsen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de regio rond Ravels, Merksplas, Turnhout, maar ook Herenthout, Olen en Westerlo bleven niet gespaard. Het zuidwesten van de provincie (regio’s Antwerpen en Mechelen) ondervinden traditioneel nog weinig hinder. Daar waren kleinere nesten en minder rupsen.