21u39

Bart Somers trekt en Kristof Calvo duwt Stadslijst 'Voor Mechelen'

Bart Somers neemt ontslag als Vlaams minister. Dat heeft hij in de vooravond zelf bekendgemaakt via social media. Somers keert terug naar zijn thuisstad Mechelen, waar hij vanaf maandag opnieuw burgemeester wordt. Somers was al titelvoerend burgemeester, maar toen hij minister werd, werd hij vervangen door Alexander Vandersmissen.

Hij zegt in een open brief dat het een keuze is voor de stad Mechelen. Tegelijk wil hij binnen zijn partij Open VLD ook zorgen voor vernieuwing. Twee weken geleden werd al bekendgemaakt dat Somers bij de parlementsverkiezingen volgend jaar in juni niet meer op de Vlaamse lijst zou staan, maar wel lijstduwer zou worden op de federale kamerlijst. En dat omdat hij voluit voor het burgemeesterschap in Mechelen wil gaan.

De Stadslijst van VLD-GROEN-M+ gaat "Voor Mechelen" heten. Somers beklemtoont het belang van het gemeentelijk niveau om alle toekomstige uitdagingen aan te kunnen. Hij noemt zijn keuze helder en wil geen overlapping met de gemeenteraadsverkiezingen. De kans bestaat dat er nog geen nieuwe Vlaamse regering is op de datum van de gemeenteraadsverkiezingen. Hij zou dan als Vlaams minister in lopende zaken ook in Mechelen actief moeten zijn.

Zoals verwacht wordt Kristof Calvo van Groen lijsttduwer bij de gemeenteraadsverkiezingen. Calvo, die met Groen samen met M+ en VLD in de Stadslijst zit, is blij met de terugkeer van Somers als locomotief van Mechelen.

Pia Indigne maakte zelf bekend dat ze gewoon opnieuw gemeenteraadslid wordt. Ze vervulde tijdelijk de rol van schepen van Mobiliteit na het afhaken van Vicky Vanmarcke. Alexander Vandersmissen wordt opnieuw schepen van Mobiliteit zoals hij ook aan deze legislatuur begon.