19u38

Baarlese kinderen maken nestkastjes om processierupsen te bestrijden

De gemeente Baarle-Hertog zet de koolmees in om de toenemende processierupsenplaag aan te pakken. De koolmees is een grote liefhebber van de rupsen en is daardoor een belangrijke bondgenoot geworden in de strijd tegen de processierups.

De gemeente en de dorpsraad van Zondereigen werkten een project uit. Voor de uitvoering deden ze beroep op de twee lagere scholen in de gemeente 120 leerlingen tussen 5 en 12 jaar gingen aan de slag om 160 nestkastjes te maken.

De technische dienst van de gemeente zorgde voor het materiaal, zaagde het hout op maat en voorzag het van nagelgaten zodat de kinderen ze makkelijk in elkaar konden timmeren. Elk kind mocht er één mee naar huis nemen om in de tuin op te hangen. Daarnaast timmerden ze er nog veertig extra voor de gemeente.

57 nestkastjes op openbaar domein

Naast de veertig nestkastjes en de twee voorbeeldkastjes vanuit de scholen, leverde de provincie Antwerpen nog vijftien nestkastje aan. Zo kon de gemeente 57 nestkastjes ophangen in eikenbomen op openbaar domein. In Zondereigen hangen 31 nestkastjes en in het centrum van Baarle-Hertog 26.