Arendonkse landbouwers controleren watertoevoer met subirrigatiesysteem

woe 1 mei
© RTV

Water is een kostbaar goed voor landbouw. Landbouwers Paul en Stéphane de Cartier van de Kruisberghoeve in Arendonk beschermen de watervoorraden op hun landbouwpercelen met de aanleg van subirrigatie. Ze krijgen daarvoor de steun van de provincie, de gemeenten en Boerennatuur Vlaanderen.

In Arendonk tekenen landbouw, natuur en water het open landschap. De lokale land- en tuinbouwers worden geconfronteerd met uitdagingen zoals kurkdroge zomers en overvloedige regenval die de waterhuishouding onder druk zetten. Alternatieve oplossingen, zoals subirrigatie, zijn daarom absoluut noodzakelijk. Het gaat om een ingenieus systeem van buizen met gaten, onder meer ter hoogte van de wortels van de planten. Dankzij dit systeem vernat de bodem rond de buizen én wordt het grondwater gevoed. Op deze manier nemen de gewassen snel het water op en gaat er zo weinig mogelijk water verloren.

Gecontroleerd vernatten

Landbouwers Paul en Stéphane de Cartier van de Kruisberghoeve in Arendonk leggen zo’n subirrigatie aan op drie van hun landbouwpercelen. Zo beschermen hun watervoorraden en kunnen ze de ondergrond nu zelf gecontroleerd vernatten. De productie wint er ook bij: tijdens het groeiseizoen kan er meer water vanuit de ondergrond opstijgen naar de wortels van de gewassen.

Via het Water-Land-Schapproject ‘Boeren op peil in Oud-Turnhout en Arendonk (BOPOTA)’ kan provincie Antwerpen, samen met de gemeenten en Boerennatuur Vlaanderen, Blue Deal-middelen inzetten om dit efficiënt watersysteem uit te werken.