Storm raast nog even door gevolgen blijven nazinderen

maa 10 Feb 2020
De zware storm Ciara trekt nog altijd over ons land. In de loop van de dag komen er buien. Tijdens die buien kunnen de rukwinden oplopen van 70 tot 100 km/u. Hoewel de kracht van de storm inmiddels is afgezwakt werd, verliep de ochtendspits toch wat moeizaam. Zo werden er preventief heel veel treinen afgelast. Door het stormweer kwamen tijdelijk ook verkeerslichten buiten gebruik zoals aan de Colomalaan-Jubellaan in Mechelen. Ook in Turnhout waren er onder meer problemen met de verkeerslichten op de R13 Parklaan. Dat zorgde in de richting Turnhout voor files. En ook in Lier konden omwille van een afgebroken slagboom aan de Lispersteenweg vanochtend een tijdje geen treinen rijden in Lier.

Al bij al lijkt de ernst van de schade door de storm lijkt mee te vallen in de provincie. De brandweerdiensten klopten zondag lange uren bij de doortocht van storm Ciara en ook vandaag zullen de hulpdiensten nog druk in de weer zijn met het ruimen van de bomen die op de weg vielen en stukken van daken die wegwaaiden. Zoals in Bonheiden waar een woning schade opliep aan het dak. Ook een dak van een bijgebouw van de Kringwinkel in Heist-o/d-Berg werd beschadigd.  Toch lijkt de omvang van de schade mee te vallen. Het gaat meestal over omgevallen bomen, zoals bij voetbalclub White Star in Turnhout.

De hulpverleningszone Rivierenland kreeg zo'n 800 oproepen binnen. Taxandria, in de regio rond Turnhout, moest zo’n 266 oproepen verwerken. Brandweer zone Kempen kreeg het afgelopen weekend 344 oproepen te verwerken. Een aantal scholen die nabij parken en bos, BuSO Tongelbos in Westerlo, de stedelijke kleuterschool in het stadspark in Turnhout en VIBO de Brem in Oud-Turnhout, houden de poorten uit voorzorg dicht. Parken, bossen en begraafplaatsen blijven tot nader order gesloten.