Minder aangiftes van cybercriminaliteit in zone Geel-Laakdal-Meerhout

vrij 9 Feb
cyberaanval02.jpg
Bij de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout zijn in 2023 minder aangiftes gedaan van cybercriminaliteit, vergeleken met het jaar voordien. In totaal werden 414 aangiftes gedaan, een daling van 5%. Hoewel er minder klachten binnenkwamen, was het nadeel voor de slachtoffers toch groot: zo'n 1 347 000 euro werd afhandig gemaakt door cybercriminelen.

Informaticafraude

Het grootste aandeel van feiten van cybercriminaliteit is zogenaamde informaticafraude of phishing. Ruim de helft van alle aanklachten ging over dit soort feiten. Daarmee proberen criminelen geld te stelen door zich voor te doen als iemand die je kent of als een officiële instantie. 

Preventie en aangifte

In de politiezone zijn cyberpreventie-adviseurs opgeleid. Zij gaan als vrijwilliger aan de slag om inwoners te sensibiliseren en adviseren tegen de oplichtingsvormen. Verder vangen ze ook slachtoffers van cybercriminaliteit op en proberen hen weerbaarder te maken tegen nieuwe oplichtingspogingen. 

Uit de veiligheidsmonitor (2021) bleek dat slechts 8% van de slachtoffers van phishing in de zone aangifte deed. Meestal omdat het nadeel niet zo groot is, maar ook omdat het slachtoffer gelooft dat de politie er toch niets meer aan kan doen. De politie raadt aan om altijd aangifte te doen, liefst binnen de 24 uur. Dat kan via het nummer 014 56 47 00, daar kunnen medewerkers de situatie inschatten en een afspraak maken op het kantoor. 


Foto: archief RTV